Barnes & Noble predstavlja Nook Tablet

KOMPANIJA BARNES & NOBLE (B&N) planira da u ponedeljak predstavi svoj tablični računar Nook Tablet, koji će imati dvostruko više memorije od Amazonovog modela Kindle. Prodavaće se po ceni od 250 USD, dok će Kindle Fire koštati 200 USD.

Cena od 250 USD je identična onoj po kojoj se trenutno prodaje Nook Color, e-čitač kompanije B&N. Vredi pomenuti da je ova kompanija u maju ove godine predstavila softversku nadogradnju pod oznakom 1.2 za Nook Color, koja mu je pružila neke nove mogućnosti kao što su instaliranje preuzetih aplikacija, unapređeno krstarenje vebom i potpuno funkcionalan klijent za slanje i prijem e-pošte. Pojedini analitičari smatraju da je objavljivanje softverske nadogradnje bio njen prvi korak ka razvoju hibridnih uređaja koji u sebi kombinuju uobičajene mogućnosti e-čitača i karakteristike tabličnih uređaja.

Kad se pojavi Nook Tablet, cena čitača Nook Color će biti snižena na 200 USD. Uprkos nekim manjkavostima, Nook Color je veoma tražen – prema podacima istraživačke kompanije IDC, uređaj je u drugom tromesečju 2011. zauzeo treće mesto na rang-listi isporučenih mobilnih uređaja, odmah iza Appleovih tabličnih računara iPad i iPad 2.

Nook Tablet će imati ekran od 17,8 cm (7 inča) i biće težak 399 grama, odnosno nešto lakši od Nooka Color (448 grama) i Kindlea Fire (413 grama).

Kompanija Amazon trenutno prima narudžbine za Kindle Fire, a počeće da ga isporučuje 15. novembra. Prema saopštenju kompanije B&N, Nook Tablet će početi da se isporučuje 16. novembra.

Kao i Nook Color i Kindle Fire, i Nook Tablet ima ekran osetljiv na dodir, čija je rezolucija 1024 x 600 piksela. Međutim, nova uzdanica kompanije B&N ima 1 GB memorije, što je dvostruko više od pomenuta dva uređaja. Osim toga Nook Tablet ima 16 GB interne memorije, koja se memorijskim karticama u formatu microSD može proširiti do 32 GB. Kindle Fire i Nook Color imaju 8 GB interne memorije.

Nook Tablet ima i brži procesor od druga dva takmaca. Uređaj ima dvojezgarni procesor OMAP4 na 1,2 GHz, dok Kindle Fire ima dvojezgarni procesor OMAP4 na 1 GHz, a Nook Color jednojezgarni procesor OMAP 3621 na 800 MHz.

Analitičari smatraju da je pojavljivanje Nooka Tablet i snižavanje cene Nooka Color, pokušaj kompanije Barnes & Noble da konkuriše Amazonu i njegovom Kindleu. Kompanija želi da po ceni od 200 USD ima uređaj sličan Kindleu Fire, i slične cene, dok za nešto više novca nudi uređaj koji je ipak snažnijih karakteristika od Kindlea Fire. (M.B.)

putemBarnes & Noble predstavlja Nook Tablet | mikro.rs.

Leave a Reply