Apple već priprema Mac OS X 10.8

VEB LOKACIJA MACRUMORS.COM IZVESTILA je da je Apple, samo nekoliko meseci nakon pojavljivanja operativnog sistema Mac OS X 10.7, već počeo da priprema i njegovu novu verziju (da podsetimo, Mac OS X 10.7 Lion se pojavio u julu ove godine).

Iz objavljenog grafikona se vidi da raste broj poseta internetu sa računara na kojima se koristi Mac OS X 10.8. Prema objašnjenju autora članka, očito je da se radi o internom testiranju nove verzije operativnog sistema, jer IP adrese tih računara potiču iz Applea ili okoline Kupertina, kalifornijskog gradića u kome se nalazi sedište kompanije.

Slična pojava je uočena i prilikom pojavljivanja verzije Mac OS X 10.7. Interna testiranja verzije Mac OS X 10.7 započela su još u oktobru 2009, skoro godinu dana pre pojavljivanja prve probne verzije, odnosno 20 meseci pre pojavljivanja konačne verzije operativnog sistema.

Trenutno nije poznato šta može da se očekuje od nove verzije Appleovog operativnog sistema, niti kada će se pojaviti. Kompanija je do sada objavljivala nove verzije operativnog sistema svake druge godine – 2003. (Mac OS X 10.3 Panther), 2005. (verzija 10.4 Tiger), 2007. (10.5 Leopard), 2009. (10.6 Snow Leopard) i 2011. (10.7 Lion). Ako se to ima u vidu, probnu verziju operativnog sistema Mac OS X 10.8 možemo očekivati u 2012. godini, a konačnu u 2013.

Čini se da je jedino izvesno da će nova verzija nositi ime po još jednom pripadniku porodice mačaka, mada i tu ima nekih nedoumica. Apple je pre desetak godina zaštitio nazive Lynx (ris) i Cougar (puma, planinski lav) kao svoje robne marke, ali ih je kasnije napustio, tako da je moguće da kompanija vrati jedan od ta dva naziva u upotrebu.

Ipak, ako se zna da naziv Lion nije bio zaštićen kao robna marka sve do pojavljivanja prve probne verzije operativnog sistema Mac OS X 10.7, čini se da je još uvek prerano za bilo kakve zaključke oko imena budućeg Appleovog operativnog sistema. (M.B.)

Leave a Reply